מרבדים של חלמוניות

פריחה מרהיבה באיזור גוש עציון
|
הדפס
|
שמור

באמצע חודש נובמבר כדאי לצאת לאתרי הפריחה המרהיבים של החלמונית הגדולה. עמוס סבח, אקולוג מחוז יו"ש ברשות הטבע והגנים ממליץ לטייל בסופי שבוע של נובמבר לצפות במרבדים הגדולים של הפרח.

 

 

מרבד חלמוניות
דורון ניסים

הטיול יהיה במזרח גוש עציון. מירושלים נוסעים לשכונת "הר חומה" שבדרום העיר. ממשיכים בכביש לכיוון גן לאומי הרודיון. נוסעים לכיוון היישוב "אל דוד" הסמוך ל"נוקדים". עוברים את בתי היישוב הקהילתי ונוסעים קטע קצר בדרך עפר לכיוון היישוב "מעלה רחבעם" לאחר הנסיעה בדרך העפר ממשיכים בכביש אספלט צר ומעט לפני היישוב "מעלה רחבעם" עוצרים את הרכב בנקודה בה ערוץ נחל חוצה את הכביש. ערוץ זה הוא אחד מהערוצים המגיעים לנחל תקוע הוא ואדי חריטון. נלך משם ברגל לכיוון דרום עם הערוץ וכעבור כ-200 מ' יתגלה "שדה נרות" צהובים. אלו הם פרחי החלמונית הגדולה. במקום זה ניתן לראות חלמוניות מלוא העין עם עשרות אלפי פרחים.

החלמונית הגדולה היא צמח ממשפחת הנרקיסים. צמח בצל הפורח ללא עלים בעונת המעבר (רגע לפני בוא החורף). פריחתו הצמודה לקרקע (ללא גבעול) גדולה (ששה עלי עטיף בעלי צבע חלמוני). מאביקי הפרח הם נמלים הבאים ליהנות מצוף מתקתק. לאחר הבחלת הפרי מתחילים להופיע עליה המסלוסלים של החלמונית. הפרי מתכופף מטה ומפיץ את עצמו. אך החלמונית מתרבה גם בשיטה הא-מינית על ידי ריבוי של בצלים בקרקע. לאמיתו של דבר זוהי כנראה הדרך הנפוצה יותר של החלמונית וזה ההסבר לפריחה בכתמים.

החלמונית הגדולה נמצאת כמעט בכל אזורי האקלים והקרקעות השונות בישראל. ניתן לראות אותה באזור ירוחם שבנגב, באזור גב ההר (ירושלים) במירון ועוד.

מועד הפריחה קצר ובזמן זה שהומלץ לכן אל תפספסו.

תגובות הגולשים
+ הוסף תגובה
1. מיכל 06/11/2014, 13:27:00

האם יש סיכוי בסוף נובמבר או שזה מאוחר מידד

+ השב